Gotowe produkty przemysłowe to takie, które zostały poddane różnym procesom przetwarzania w celu zmiany ich stanu naturalnego. Zaliczamy do nich: poddanie obróbce, dodanie barwników, konserwantów, syropów oraz innych substancji przedłużających jej przydatność do spożycia. W wyniku tych procesów żywność często traci swoją pierwotną wartość odżywczą i staje się wysoko przetworzonym produktem. Dzieli się na kilka kategorii, począwszy od minimalnie przetworzonej, a skończywszy na wysoce przetworzonej. Żywność o wysokim stopniu przetworzenia często zawiera sztuczne dodatki i tłuszcze trans, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Z artykułu dowiesz się:
- Czym jest żywność przetworzona i jakie są metody jej modyfikacji?
- Dlaczego przetworzone dodatki mogą być szkodliwe?
- Jak zmniejszyć konsumpcję niektórych produktów?
- Dlaczego powinniśmy wybierać produkty nieprzetworzone?
- Jakie Choroby i skutki zagrażają podczas konsumowania jedzenia ultra przetworzonego?
Metody przetwarzania żywności
Przetwarzanie produktów odbywa się za pomocą różnorakich procesów, takich jak krojenie, suszenie, gotowanie, konserwowanie, czy też fermentacja. Szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka stanowią produkty, które po przejściu procesów słodzenia zawierają syrop glukozowo-fruktozowy. Często możemy go spotkać w kolorowych napojach gazowanych. Ponadto w celu pobudzenia naszych zmysłów producenci dodają wzmacniacze smaku i zapachu. Tak się dzieje w przypadku np. pleśniowego sera.
Dlaczego przetworzone jedzenie może być szkodliwe?
Silnie przetworzona żywność często zawiera dużo tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, cukrów oraz sztucznych dodatków, co sprawia, że ma niską wartość odżywczą. Regularne spożywanie tego typu produktów może prowadzić do szeregu poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nadmierna konsumpcja produktów wysoko przetworzonych prowadzi do wystąpienia otyłości, chorób serca, nadciśnienia, a nawet cukrzycy typu 2. Produkty poddane procesom modyfikacji powodują większe ryzyko zachorowania nie tylko na dolegliwości układu pokarmowego, ale też niosą ze sobą daleko idące zmiany i problemy skórne.
Jak zmniejszyć spożycie żywności wysokoprzetworzonej?
Istnieje kilka skutecznych sposobów na zmniejszenie spożycia jedzenia przetworzonego. Podpowiadamy jak można to zrobić:
- Alternatywne produkty naturalne- wybieranie naturalnych produktów spożywczych, takich jak świeże owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz chude mięso, pozwala uniknąć negatywnych skutków zdrowotnych związanych z ich nadmiernym jedzeniem.
- Gotowanie własnych posiłków- pozwala nam mieć kontrolę nad tym, co znajduje się w naszych potrawach. Dzięki temu możemy uniknąć nadmiaru zbędnych dodatków, które często są obecne w gotowych daniach czy mrożonkach.
- Unikanie gotowych dań- gotowe dania często zawierają dużo tłuszczów, soli i sztucznych dodatków, które przyczyniają się do wzrostu ryzyka poważnych chorób. Dlatego warto z nich zrezygnować na rzecz świeżych, naturalnych produktów i przekąsek. Wyjątkiem mogą być warzywa w słoikach np. kiszonki.
Minimalnie przetworzona żywność
Wybieranie żywności minimalnie przetworzonej o niskim stopniu modyfikacji z pewnością korzystnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu. Powinniśmy starać się zaopatrywać naszą lodówkę w świeże produkty, posiadające znaczącą ilość zdrowo nasyconych kwasów tłuszczowych. Warzywa i owoce są doskonałym źródłem substancji odżywczych, witamin, minerałów oraz błonnika. Zaleca się spożywanie tych produktów, by zminimalizować spożycie wysokoprzetworzonej żywności. Stanowią niezbędny element zdrowego odżywiania dla każdego człowieka.
Choroby spowodowane spożywaniem żywności wysoko przetworzonej
Jak już wcześniej zostało wspomniane, znacznie zmodyfikowana żywność często zawiera dużo dodatkowych i zbędnych konserwantów, co sprzyja nadmiernemu przybraniu na wadze i rozwinięciu otyłości. Poważnym zagrożeniem jest również miażdżyca a nawet i choroby nowotworowe.