mimoda.pl

Blog tematyczny o modzie, urodzie, odżywianiu.

Zdrowie

Przepisy na niskokaloryczne przekąski

Przepisy na niskokaloryczne przekąski

Niskokaloryczne przekąski to lekkie, zdrowe przekąski, które posiadają niską zawartość kalorii, ale są bogate w składniki odżywcze. Spożywanie takich przekąsek jest szczególnie polecane osobom, które zwracają uwagę na swoją dietę i chcą utrzymać zdrowy tryb życia. W tym artykule podpowiemy jakimi posiłkami powinniście się kierować oraz jakie desery można przyrządzić!

W artykule przeczytasz:

  • Jakie przekąski fit warto wdrożyc do swojego lifestylu?
  • Które z wielu dostępnych przepisów to pomysł na zdrową przekąskę?
  • Które z produktów są źródłem pełnowartościowego białka?
  • Jak zastąpić fast food zdrowym i ciekawym przepisem?
  • Które warzywa i owoce najlepiej sprawdzą się na imprezę?

Jakie są korzyści ze spożywania lekkostrawnych przekąsek?

Korzyścią płynącą ze spożywania dietetycznych przekąsek jest możliwość kontrolowania wagi ciała oraz dostarczanie organizmowi wartościowych składników odżywczych. Ponadto, tego typu przekąski pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu energii i poprawiają trawienie dzięki zawartości błonnika. Błonnik można zobaczyć nie tylko w „fit płatkach”, ale także w pysznym zdrowym drugim daniu, na które masz ochotę!

W jaki sposób można je zastąpić?

Aby zastąpić wysokokaloryczne przekąski zdrowszymi alternatywami, warto sięgnąć po warzywa, owoce, orzechy, jogurt naturalny oraz lekkie dipy warzywne. Te składniki są bogate w wartościowe składniki odżywcze, a jednocześnie posiadają niską zawartość kalorii. Istnieje mnóstwo przepisów, gdzie możesz łączyć warzywa z dipem. Mogą zastąpić dodatek do obiadu, stanowić przekąski dietetyczne lub pomysł na zdrową kolację. Świetnie sprawdzą się także jako zamiennik słynnych „nachosów” do filmu!

Jakie są typowe składniki używane do przygotowywania dietetycznych przekąsek?

Do przygotowywania dietetycznych przekąsek często wykorzystuje się warzywa takie jak papryka, cukinia, seler naciowy. Ponadto, przekąski o małej liczbie kalorii przygotujesz również z owoców. To świetny pomysł na pyszny deser. Możesz je upiec wraz z płatkami owsianymi i zrobić z nich batonik. Jeżeli jesteś na diecie, to idealne przekąski do filmu, żeby nie przybrać na wadze:

  • warzywa pokrojone w słupki spryskaj oliwą i zrób z nich pożywne danie wsadzając je do piekarnika, (podobnie jak frytki z batatów)
  • owocowy i orzeźwiający koktajl na odchudzanie: pestki dyni, szpinak, jarmuż, sok pomarańczowy
  • 250 g szpinaku liściastego, sokiem z pomarańczy, orzechami oraz olejem z awokado, dodaj  jako pesto do makaronu

Jakie są proste przepisy na przystawki i lunch?

Jednym z prostych przepisów na małokaloryczny zbilansowany posiłek, żeby nie spędzać godzin w kuchni, jest sałatka z grillowaną cukinią, pomidorem i posiekaną sałatą lodową, skropiona sokiem z cytryny. Inną propozycją jest surówka z tartych buraków z dodatkiem plasterków jabłka i posiekanego koperku, polana jogurtem naturalnym.  Na każdą imprezę warto jest mieć ją w zanadrzu. Inny przepis to sałatka z tuńczykiem. Tutaj doskonale sprawdzają się papier ryżowy, tortilla i warzywne pasty do chleba.

Jakie są kreatywne sposoby przygotowywania niskokalorycznych przekąsek z warzyw?

Kreatywnym pomysłem na przekąskę z warzyw jest chrupiąca sałatka z mieszanki sałat, tartego sera i posypana prażonymi płatkami migdałów. Inną propozycją jest sałatka z posiekaną papryką, ogórkiem i natką pietruszki, polana delikatnym sosem jogurtowym

Do przygotowania innych zdrowych przekąsek na imprezę wystarczy pokroić cienko różnorodne warzywa, takie jak marchew, seler naciowy czy buraki, a następnie upiec je na chrupko. Podawane z lekkim sosem jogurtowym stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnych chipsów.

Jak przygotować lekkie dipy do warzyw?

Dietetycznym dipem do warzyw może być klasyczny hummus przygotowany z ciecierzycy, tahini, czosnku i soku z cytryny. Innym sposobem jest przygotowanie lekkiego guacamole z awokado, pomidora, cebuli i skropione soku z limonki. Jeżeli chcesz jednak przygotować coś do 100 kcal, możesz użyć po prostu śmietany z mixem przypraw. 

Jak zastąpić tradycyjne słodycze małokalorycznymi przekąskami?

Jako alternatywę dla tradycyjnych słodyczy można przygotować niskokaloryczne roladki z daktyli, orzechów i kakao, które zaspokoją ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie dostarczą cennych składników odżywczych. Możesz również ususzyć plasterki jabłka, które będą wspaniałą alternatywą dla wcześniej wspomnianych  chipsów!

Jakie są popularne przepisy na niskokaloryczne koktajle, smoothie i napoje?

Popularnym przepisem na niskokaloryczny koktajl jest koktajl z zielonego szpinaku, avocado, banana i jogurtu naturalnego. Innym pomysłem jest świeże smoothie z odżywczymi warzywami, np. burakami, selerem naciowym i marchewką.

Jak przygotować zdrowe przekąski z jogurtem i owocami?

Zdrową przekąską z jogurtem i owocami może być grecki jogurt naturalny z dodatkiem płatków owsianych, orzechów włoskich i posiekanego błyskawicznie owocu, np. jabłka lub gruszki.

Jakie warzywa i owoce są idealne do tworzenia niskokalorycznych przegryzek?

Warzywa takie jak papryka, ogórek czy pomidor są idealne do tworzenia zdrowych przegryzek ze względu na ich niską zawartość kalorii, a jednocześnie bogactwo witamin i błonnika. Owoce jak jabłka, gruszki czy kiwi również świetnie nadają się do przygotowywania zdrowych przekąsek. Z nich możesz również przygotować koreczki nie tylko na imprezę ale i na drugie śniadanie! Uważaj jednak z owocami i orzechami, gdyż zawierają sporą ilość cukru i tłuszczu. 

Jakie orzechy i nasiona mogą być używane do przygotowywania zdrowych przekąsek?

Orzechy, takie jak migdały czy orzechy włoskie, oraz nasiona dyni czy słonecznika są doskonałymi składnikami do przygotowywania zdrowych przekąsek, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik. 

Jakie produkty mleczne mogą być wykorzystane do przygotowywania mało kalorycznych przekąsek?

Do przygotowywania niskokalorycznych przekąsek warto wykorzystywać lekkie produkty mleczne, takie jak maślanka czy kefir, które są bogate w cenne bakterie probiotyczne oraz dostarczają wapń i białko, przy zachowaniu niskiej zawartości kalorii. 

Udostępnij

O autorze

Cześć! Tutaj redakcja Mimoda,
Tworzymy zgraną drużynę specjalistów z kilku dziedzin, aby ze starannością móc dzielić się z Wami naszą kilkuletnią wiedzą. Chcemy, żeby strona stanowiła dla naszych czytelników inspirację dla codziennego lifestylu. Kochamy naszą pracę i to Wy jesteście dla nas największą motywacją!
Życzymy miłej lektury :)