Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Przepis na puszyste racuchy na kefirze jak u babci – Jak zrobić?

5 marca, 2024 Przepis na racuchy na kefirze jak u babci

Racuchy na kefirze to tradycyjne danie, które od lat gości na polskich stołach. To pyszne i puszyste placki na kefirze, które przypominają nam smak dzieciństwa i wypieków od babci. W tym artykule mówimy jak zrobić racuchy na kefirze przepis jak u babci, krok po kroki.

Składniki na racuchy na kefirze i sodzie

Aby przygotować racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie, będziemy potrzebować:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka kefiru naturalnego
– 2 jajka w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
– szczypta soli
– olej do smażenia placków

Przygotowanie ciasta na racuchy z kefiru

Najpierw roztrzepujemy jajka trzepaczką w misce, a następnie dodajemy kefir i cukier, mieszając wszystko dokładnie. Kiedy mamy już wszystkie składniki przygotowane, stopniowo dodajemy mąkę pszenną do miski z jajkami, kefirem i cukrem, cały czas energicznie mieszając rózgą kuchenną, aby uniknąć grudek. Ciasto powinno być gładkie.

Gotowe ciasto na puchate racuchy powinno odpocząć przez około 15-20 minut. Dzięki temu placuszki na kefirze będą puszystsze i smaczniejsze.

Możemy również dodać do ciasta starte na tarce lub pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wtedy nasze puszyste racuchy z jabłkami na kefirze będą jeszcze słodsze. Możemy też dodać banana, truskawki lub maliny.

Placki z jabłkami na kefirze – Jak smażyć?

Na patelni rozgrzewamy olej i uważamy, aby się nie przypalił podczas smażenia placków. Możemy użyć do smażenia oleju rzepakowego. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na złoto z obu stron. Domowe racuchy z kefirem powinny być rumiane i chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie puszyste w środku. Smażenie powinno trwać ok. 4 minuty z każdej strony.

Przepis na dobre racuchy na kefirze jak u babci – Podanie i dekoracja

Gotowe i ciepłe racuchy drożdżowe na kefirze podajemy, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak konfitura, cukier puder, śmietana czy owoce. Nasze pyszne racuchy na kefirze, możemy również urozmaicić bananami. Mięciutkie racuchy na kefirze z bananami, będą dobrym sposobem, na ograniczenie dodatku białego cukru do ciasta. Możesz również wzbogacić swoje danie w antyoksydanty i zrobić racuchy na kefirze z jagodami.

Placki na sodzie i kefirze – podsumowanie

Tak przygotowane i podane racuszki na kefirze są idealne na śniadanie, deser czy podwieczorek. Ich puszystość i aromat sprawią, że nie będziemy mogli się im oprzeć. Ten łatwy przepis na placki z kefirem jest szybki do zrobienia i z pewnością zasmakuje nie tylko nam, ale także naszym bliskim. Mamy nadzieję, że z pomocą tego artykułu znasz już przepis na puszyste racuchy na kefirze jak u babci.

Spróbuj również naszego przepisu na kapuśniak jak u babci.

Redakcja mimoda.pl

Cześć! Tutaj redakcja Mimoda, tworzymy zgraną drużynę specjalistów z kilku dziedzin, aby ze starannością móc dzielić się z Wami naszą kilkuletnią wiedzą. Chcemy, żeby strona stanowiła dla naszych czytelników inspirację dla codziennego lifestylu. Kochamy naszą pracę i to Wy jesteście dla nas największą motywacją!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak zdrowo się odżywiać

Jak zdrowo się odżywiać?

1 sierpnia, 2024

Na co jest dobra ashwagandha
Jagoda kamczacka

Jesteś zainteresowany reklamą?