Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Jak zrobić leczo z cukinii i papryki?

5 marca, 2024 Jak zrobić leczo z cukinii i papryki?

Leczo z cukinii i papryki to letnie danie, które zachwyca prostotą i pełnym smakiem sezonowych warzyw. Ten kolorowy, zdrowy obiad dla rodziny to świetny sposób na wykorzystanie młodej cukinii i innych warzyw sezonowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić leczo z cukinii i papryki, to zapoznaj się z naszym artykułem.

Leczo

Jak zrobić leczo z cukinii i papryki?

Składniki:

  1. 2 średnie cukinie
  2. 2 czerwone papryki
  3. 1 duża cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 kiełbasa wieprzowa lub drobiowa
  6. 1 puszka pomidorów krojonych
  7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  8. Płatki chili (opcjonalnie, do smaku)
  9. Sól i pieprz do smaku
  10. Olej roślinny lub oliwa (np. słonecznikowy)
  11. Świeża natka pietruszki do posypania
  12. Przyprawy: oregano, majeranek, zioła prowansalskie (opcjonalnie)

Instrukcja:

Krok 1: Przygotowanie składników

  1. Cukinię i papryki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Cebulę i czosnek obierz. Młodą cukinię pokrój w kostkę lub plasterki cukinii. Papryki również pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz kiełbasy, pokrój ją w plasterki.

Krok 2: Podsmażanie cebuli

  1. W rondlu rozgrzej olej lub oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i jeśli przyrządzasz mięsną wersję leczo, to dodaj teraz również kiełbasę. Smaż, mieszając, aż cebula będzie złocista.

Krok 3: Dodawanie warzyw

  1. Dodaj pokrojony czosnek, słodką paprykę i płatki chili (jeśli używasz). Smaż przez kolejną minutę, mieszając, aby aromaty się połączyły.

Krok 4: Duszenie

  1. Dodaj do rondla pokrojoną cukinię i paprykę. Podlej około 1/3 szklanki wody, przykryj i zmniejsz ogień. Duś warzywa, aż będą miękkie, przez około 15-20 minut.

Krok 5: Dodanie pomidorów

  1. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Gotuj jeszcze przez około 5 minut, aby smaki się połączyły.

Krok 6: Podanie

  1. Leczo z cukinią i papryką możesz udekorować natką pietruszki przed podaniem. Doskonale komponuje się także z pieczywem lub ziemniakami.

Porady:

  1. Wekowanie: Leczo z papryki i cukinii to świetny kandydat do wekowania na zimę. Po ugotowaniu, rozlej je do wyparzonych słoików i wykonaj pasteryzację w piekarniku lub garnku, aby zachować świeżość i aromat na dłużej.`
  2. Zamienniki: Olej roślinny można zastąpić smalcem dla bardziej tradycyjnego smaku.
  3. Obieranie cukinii: Jeśli zastanawiasz się czy cukinię obieramy do leczo, to podpowiadamy, że nie ma takiej potrzeby. Skórka cukinii jest jadalna, bogata w błonnik i nie zawiera żadnych nieprzyjemnych lub trudnych do strawienia elementów.

Jak przyrządzić leczo? – podsumowanie

Po zapoznaniu się z naszym artykułem już wiesz, jak zrobić leczo z cukinii i papryki. Przygotowanie tego dania nie tylko jest proste, ale też pozwala cieszyć się bogactwem letnich warzyw przez cały rok. Takie kolorowe, pyszne danie jednogarnkowe z pewnością podbije serca całej rodziny. Wypróbuj nasz przepis, jak ugotować leczo z cukinii i ciesz się smakiem lata!

Redakcja mimoda.pl

Cześć! Tutaj redakcja Mimoda, tworzymy zgraną drużynę specjalistów z kilku dziedzin, aby ze starannością móc dzielić się z Wami naszą kilkuletnią wiedzą. Chcemy, żeby strona stanowiła dla naszych czytelników inspirację dla codziennego lifestylu. Kochamy naszą pracę i to Wy jesteście dla nas największą motywacją!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jak zdrowo się odżywiać

Jak zdrowo się odżywiać?

1 sierpnia, 2024

Na co jest dobra ashwagandha
Jagoda kamczacka

Jesteś zainteresowany reklamą?